Outbound marketing, iets voor jouw bedrijf?
De laatste tijd is outbound marketing wat in het verdomhoekje geraakt door de focus op inbound marketing. Nochtans worden nog steeds de grootste budgetten aan outbound gespendeerd en blijft het voor de meeste bedrijven de grootste generator van business. Vroeger heette dit push-marketing, disruption marketing of in de digitale wereld verwijzen ze dikwijls naar spam. Onterecht, want in onze ogen is het één (belangrijk) onderdeel van je sales-marketing mix.
Wat is outbound marketing?
Outbound marketing of interruption marketing is de moderne naam voor push marketing. Met andere woorden: elke vorm van marketing waarin een bedrijf of organisatie het initiatief neemt om een conversatie aan te gaan met het doelpubliek. Typische voorbeelden zijn tv- of radioreclame, advertising in kranten en magazines, direct mail of telemarketing. Kortom, het bedrijf betaalt om z’n doelpubliek (ongevraagd) te benaderen in de hoop de brand awareness te verhogen. Het uiteindelijke doel is klanten te bewegen tot een imulsaankoop, of ze bij een volgende aankoop jouw product of dienst te laten verkiezen boven dat van een concurrent.
Verschil tussen in- en outbound marketing
Het onderscheid tussen inbound en outbound is vrij duidelijk. Toch is er een grijze zone. Stel, je adverteert gericht naar grote doelgroep, bijvoorbeeld iedereen die interesse heeft in elektrische wagens. Is dat inbound/permission of outbound/interruption marketing?
Inbound marketing | Outbound marketing |
trekt geïnteresseerde lezers aan | stuurt de boodschap naar iedereen |
gemaakt voor wat de consument nodig heeft | geschreven voor wat het product nodig heeft |
interactief, flexibel | eenrichting, star |
is een onderdeel van onze dagelijkse content consumption | onderbreekt de normale aandachtsbesteding |
blogs, social media, opt-in emails, search, influencer marketing | radio, tv, display advertising, telemarketing, kranten en magazines |
Voordelen van outbound marketing
Met de huidige focus op inbound marketing zijn heel wat digital agencies geneigd om outbound marketing af te doen als passé. Maar niets is minder waar. In een goede marketingmix wordt het budget verdeeld over beide technieken. Op die manier kunnen ze elkaar namelijk versterken. In het ideale scenario bestaan er drie bronnen om nieuwe business te genereren:
- inkomende leads of prospecten via inbound marketing
- aangekochte prospecten via outbound marketing
- eigen directe prospectie door je sales team
Het voordeel van outbound marketing is dat het doorgaans onmiddellijk inzetbaar is.
Een kort voorbeeld:
Stel dat je maandelijks 100 sales wil realiseren. Je weet dat je gemiddeld ongeveer 5 prospecten nodig hebt om 1 verkoop te realiseren. Een eenvoudig rekensommetje leert dat je 500 prospecten nodig hebt om je doel te halen. Stel dat inbound marketing je ongeveer 200 leads oplevert; dan heb je nog 300 prospecten nodig om je doel te halen… Inbound is een prachtig en vernuftig instrument, maar het duurt toch makkelijk tussen 6 à 12 maanden voor het op kruissnelheid is. In deze eerste fase kan je ervoor opteren je verkoopsdoelstellingen een jaar uit te stellen, hard sellingtechnieken toe te passen om meer dan 1 op 5 te scoren, een aanbieding of promotie doen,… Tenslotte kan je ook het aandeel outbound marketing optrekken, om de beoogde 300 extra leads te genereren.
Ook wat betreft outbound marketing reken je best op een betrouwbare partner, gezien de hoge kostprijs van bijvoorbeeld advertenties of promospots. Ook voor advies en expertise omtrent outbound marketing ben je bij RVI Media aan het juiste adres, dankzij onze jarenlange ervaring in performance marketing.